Reuniunea Responsabililor CRU din Europa Centrală și Orientală

Categories AUF, CRU, Evenimente, Francophonie, International, Limba franceza, Parteneriate

O reuniune a Responsabililor Centrelor de Reușită Universitară (CRU) din Europa Centrală și Orientală (ECO) s-a desfășurat în perioada 12-14 noiembrie curent la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, România.

Organizat sub auspiciile Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), evenimentul s-a derulat pe parcursul a 3 zile, cu o agendă extrem de interesantă, în prezența Președintelui AUF, Dl Sorin Mihai CÂMPEANU; Directorului AUF în ECO, Dl Mohamed KETATA; Responsabilei proiectului CRU al AUF, Dna Mihaela BĂBUȚ; Directorului de Comunicații Digitale AUF, Dl Abdelkader ZIGHED; ex-președintei Secției române a Adunării Parlamentare a Francofoniei, prof. univ. dr. Sanda-Maria ARDELEANU și a întregii echipe a Direcției ECO-AUF.

Circa 80 de participanți, reprezentanți a 49 de centre francofone din 16 țări au fost salutați din Montréal, prin sistemul de videoconferință, de părintele fondator al Proiectului CRU în ECO, actualul vicerector al AUF, Dl Abderrahmane RIDA.

ULIM a fost reprezentată de Dl Ghenadie RÂBACOV. În cadrul sesiunii plenare a reuniunii, Domnia sa a făcut o prezentare detaliată a CRU de la ULIM pe care îl coordonează din 29 aprilie 2013, data inaugurării, până în prezent. Lectorul a vorbit despre natura și structurarea activităților în cadrul CRU, publicul țintă al centrului, personalitățile francofone notorii care au vizitat CRU pe parcursul ultimilor 4 ani și despre colaborările fructuoase dintre centrul de la ULIM și alte CRU din Republica Moldova și din regiune, în special cu cele din România, Ucraina și Armenia.

Ghenadie RÂBACOV a realizat și o analiză SWOT a punctelor tari și punctelor slabe ale activității unui CRU în spațiul RM și a propus o serie de acțiuni francofone organizate la ULIM, care ar putea fi „împrumutate” de alte CRU în beneficiul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor.

CRU de la ULIM a fost unicul centru din Republica Moldova prezentat ca și model în cadrul reuniunii de la București.

Consultați AICI Prezentarea CRU de la ULIM

Responsabilii au putut face un schimb prețios de bune practici developate în centrele lor și stabili noi parteneriate pentru varii activități colaborative la nivel de regiune. Lucrările în ateliere au fost dedicate rolului, locului și misiunii unui CRU, publicului și sustenabilității unui asemenea centru francofon.

Programul reuniunii poate fi consultat AICI.

Proiectele francofone viitoare se vor derula în concordanță cu Strategia AUF 2017-2021, care are în vizor sprijinirea universităților membre în soluționarea provocărilor cu care acestea se confruntă. Astfel, își face apariția Noul Spațiu Universitar Francofon, capabil să implementeze pârghii utile în vederea dezvoltării de mai departe a francofoniei universitare, prin promovarea limbii franceze, care unește acest spațiu.

În opinia Dlui Ghenadie RÂBACOV, șef catedră Filologie Romanică „Petru ROȘCA” și responsabil CRU, francofonia a creat un proiect măreț care se vrea unul exemplar pentru omenire, cel al unei prietenii desăvârșite, în sensul împărtășirii idealurilor comune de inculcare a valorilor sacre în lupta grea pentru viitorul limbii franceze și a diversității culturale. CRU sunt o probă pertinentă a acestei prietenii și reprezintă o rețea excepțională care face puterea francofoniei.

Responsabilul CRU de la ULIM aduce sincere mulțumiri AUF, instituției din care face parte și tuturor colegilor francofoni pentru acest proiect de excelență universitară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *