Relansarea cooperării dintre ULIM și British Council

Categories Centrul Britanic, Evenimente, International, Limba engleza, Parteneriate

Joi, 09 noiembrie curent, reprezentanții British Council din Ucraina, Domnul Simon ETHERTON și Doamna Victoria IVANISHCHEVA, s-au aflat într-o vizită de lucru, la ULIM. Înalții oaspeți au venit cu inițiativa de relansare a cooperării dintre ULIM și British Council, prin derularea de noi proiecte didactice, conform metodologiilor de ultimă oră. Reprezentanții British Council din Ucraina au avut o întrevedere cu prof. univ. dr. hab. Elena PRUS, vicerector pentru cercetare științifică; conf. univ. dr. Vladimir CHIRINCIUC; conf. univ. dr. Inga STOIANOVA, decan interimar al Facultății de Litere și Doamna Valentina CIUMACENCO, directoarea Centrului Cooperare Internațională.

Inițiativa de a revigora cooperarea în cauză aparține Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și British Council din Ucraina. Cu această ocazie, oaspeții au vizitat Centrul Britanic ULIM, inaugurat, în premieră, în Republica Moldova, în anul 1997 și dotat cu o bogată colecție de literatură artistică, manuale și dicționare, oferite de British Council. Domniile lor au apreciat dinamismul funcționării acestei structuri universitare la ULIM, dovadă că este o instituție deschisă spre parteneriate externe, unde studenții și cadrele didactice se bucură de acces direct la resursele Marii Britanii. Oaspeții au promis că vor oferi, în viitorul apropiat, sprijin în dezvoltarea Centrului Britanic ULIM.

Dl Vladimir CHIRINCIUC a exprimat un mesaj de gratitudine din partea rectorului Andrei GALBEN și comunității ULIM pentru inițiativa Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și British Council din Ucraina. Domnia sa a menționat tradiția cooperării ULIM cu partenerii britanici și importanța relansării acesteia, în vederea promovării excelenței academice la nivel internațional.

Dna Valentina CIUMACENCO a subliniat că ULIM este apreciată de partenerii din străinătate drept cea mai deschisă instituție universitară din RM și cu cea mai puțină birocrație. Directoarea CCI a făcut o serie de propuneri pentru fortificarea colaborării dintre părți, prin instruirea profesorilor și studenților, oferind exemple academice viabile și practice, precum proiectele Erasmus și excelenta cooperare a ULIM cu Ambasada Marii Britanii.

Dl Simon ETHERTON, coordonator al British Council din Ucraina, a prezentat o serie de proiecte cu impact de lungă durată pentru sistemul educațional din țara vecină, desfășurate, timp de 25 de ani, pe care și-ar dori să le extindă în RM. „Guvernul Marii Britanii este interesat în impulsionarea procesului de internaționalizare a sistemelor educaționale din Ucraina, Belarus și RM, investind pentru aceasta. British Council a reușit cu succes să deruleze asemenea proiecte în instituții preuniversitare și universitare din Ucraina, model pe care-l recomandăm și RN”, declară dl Simon ETHERTON.

Ca un prim pas, la ULIM, va fi pusă în practică inițiativa de a oferi studenților și profesorilor noi resurse digitale(metodologii moderne și interactive de ultimă oră), pentru studierea și predarea limbii engleze, în anul curent academic, în limita bugetului disponibil.

Decanul interimar al Facultății, conf. univ. dr. Inga STOIANOVA, a menționat următoarele: „Încercăm să implicăm activitatea British Council în procesul nostru didactic, mai ales, că potențialul ULIM este foarte mare. Avem nevoie de o îndrumare metodologică directă din partea specialiștilor vorbitori nativi de engleză din cadrul universităților europene, în special, din Anglia. Solicităm schimburi de experiență, cursuri de perfecționare, suport sub toate aspectele, ce ar influența decisiv procesul de predare și învățare a acestei limbi străine atât la Facultatea de Litere, cât și la celelalte facultăți ale ULIM, unde se predau cursuri de specialitate în engleză.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *